Er bestaan vele mogelijke oorzaken voor haaruitval (alopecia) en ook verschillende soorten haaruitval. Het opsporen van de precieze oorzaak is in principe de eerste stap in de behandeling. In deze blog zoomen we in op de meest voorkomende alopecia typen. 

Wat is alopecia?

Alopecia is een storing in het immuunsysteem. De haarwortels ontsteken; er groeien dan geen haren meer uit of alleen nog misvormde, broze haren. Je immuunsysteem valt als het ware je eigen haarwortels aan. Je kunt er dus echt niets aan doen, vaak speelt stress wel een grote rol bij verschillende soorten alopecia.

Meest voorkomende typen alopecia

Alopecia Areata

Zitten er kale plekjes tussen je haar? Daar is een naam voor: alopecia areata, dat ‘pleksgewijze kaalheid’ betekent. Het zijn meestal ronde of ovale plekjes waar geen haar meer zit. De huid ziet er verder gewoon uit: geen schilfers, niet rood, het jeukt niet. Op elke leeftijd kun je er last van krijgen. Het kan iedereen overkomen, hoe gezond je verder ook bent. Schattingen lopen uiteen van 2 op de 100 mensen tot 1 op de 2000 mensen die hier last van hebben. Bij een hoop mensen verdwijnen de kale plekjes weer, maar het kan ook blijvend zijn. In dat geval is het belangrijk te gaan kijken naar oplossingen. 

Alopecia Androgenetica

Praktisch alle mannen hebben het: haarverlies bij het ouder worden. Minder bekend is dat ook heel veel vrouwen deze vorm van haarverlies hebben. Het haar wordt dunner en valt uit. Er komen ‘misvormde’ haartjes die niet meer goed kleuring of permanent kunnen vasthouden. Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haarverlies, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het overkomt miljoenen mensen. In tegenstelling tot alopecia areata gaat dit niet over. De haarzakjes verdwijnen namelijk en komen niet meer terug. Bij alopecia androgenetica speelt zeer waarschijnlijk erfelijkheid een rol; het is genetisch bepaald. Maar er zijn meer factoren die mee kunnen spelen, zoals overgevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijk) hormoon DHT of de toename van mannelijke hormonen tijdens de overgang. Ook ijzertekort kan van invloed zijn.

Alopecia is een storing in het immuunsysteem. De haarwortels ontsteken; er groeien dan geen haren meer uit of alleen nog misvormde, broze haren.

Alopecia Totalis en Alopecia Universalis

Alopecia totalis is een haarziekte waarbij haren plotseling uitvallen en meestal niet terugkomen. Het kan naast totale haaruitval op het hoofd, ook alle behaarde lichaamsdelen zoals: benen , oksels , maar ook wenkbrauwen en/of wimpers treffen. Het komt  bij zowel mannen als vrouwen voor.

Wanneer het haar op de hoofdhuid, wenkbrauwen, wimpers en/of baardhaar volledig is uitgevallen spreken we van alopecia totalis. Wanneer al het haar over het hele lichaam uitvalt en niet of nauwelijks terugkomt spreken we van alopecia universalis.

Frontale Fibroserende Alopecia (FFA)

Dit is een alopecia variant waar je niet heel vaak iets over hoort. Frontale fibroserende alopecia valt onder de litteken haaruitval groep. Makkelijk gezegd is het een ontstekingsreactie op het haarzakje. Het immuunsysteem richt zich tegen de haarfollikel en zorgt voor een ontstekingsreactie. Er ontstaat bindweefsel waardoor de haarfollikel afsterft en er dus geen nieuw haartje terug kan komen. Het wordt gekenmerkt door een symmetrische band van haarverlies aan de voorste haarlijn en aan de zijkanten van de hoofdhuid, maar het kan ook achter de oren of in de nek beginnen. Enkele haren kunnen blijven bestaan in de kale plekken. Typische kenmerken voor FFA is het geheel of gedeeltelijk uitvallen van wenkbrauwhaartjes, soms is dit zelfs het eerste symptoom. Heel vaak zijn er rond de basis van de aangetaste haren kleine rode ontstekingen te zien. Het haarverlies is permanent, ook na het tot rust komen van de ontsteking zullen de haren niet terug groeien omdat er littekenvorming plaatsvindt. 

Wil je meer informatie over alopecia?

Herken jij jezelf in één van de bovenstaande vormen van alopecia? Of herken je misschien bepaalde symptomen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je verder en voorzien je graag van meer informatie! 

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?