Michèle kon de kale plekken op haar hoofd niet meer verbergen
Dik haar had Michèle (54) als kind al niet. “Mijn moeder was ervan overtuigd dat het dikker zou worden als ze het kort hield. Op oude foto’s lijk ik daardoor net een jongetje”, vertelt ze. Toen het tijdens de overgang nog dunner werd, kon ze de kale plekken op haar hoofd nauwelijks nog verbergen. Tweelingzus José had hetzelfde probleem en besloot een haarwerk te nemen. Michèle ging daarop ook voor de bijl. “Gedeelde smart is halve smart”, lacht ze.
Er anders uitzien dan je je voelt
“Ik zie er graag goed verzorgd uit. Ik hou van mode, lekker parfum en mooie make-up. Mijn kapsel werkte alleen nooit mee. Als ik mezelf op foto’s zag, stond daar voor mijn gevoel een ander persoon. Als het haar goed viel, zag je de kale plekken op mijn hoofd niet, maar naarmate mijn haar dunner werd kon ik dit steeds moeilijker verbergen. Soms föhnde ik ik wel vier keer per dag.”
Een allesoverheersende routine
“Mijn hele leven was ingericht rondom mijn haar. Ik stond constant voor de spiegel. Wassen, föhnen, verstevigen met lak en dan hopen dat het blijft zitten. Harde wind of regen? Dan kwam ik de deur niet uit, tenzij mijn man me voor de deur af kon zetten. Boodschappen deed ik vaak ‘s ochtends, als mijn haar nog goed zat. Het werd een soort routine waar je onbewust altijd mee bezig bent.”
Haren stylen op nummer
“Slecht weer kon mijn dag echt verpesten. Ik had altijd een noodbus haarlak in mijn tas, maar zonder föhn was er vaak niets meer aan te doen. Zulk haar kun je niet zomaar kammen, dan valt het plat, is het volume weg en zie je de kale plekken op het hoofd. Mijn zus en ik grapten altijd dat anderen aan schilderen op nummer deden en wij haren op nummer legden. Zo nauw kwam het.”
De overstap naar een haarwerk
“Mijn zus had door medicijngebruik nog meer haar verloren dan ik. Ze liet zich door Haarwerkspecialist In Balans informeren over de mogelijkheden. Toevallig hadden zij een haarstukje dat een beetje op haar eigen haar leek. Dat hadden ze opgezet. Het was veel te lang, maar zelfs dat maakte al een enorm positief verschil. Na overleg besloten we samen dit traject aan te gaan.”
Van kale plekken op het hoofd naar een volle bos haar
“De eerste keer dat we ons eigen haarwerk op kregen, moesten we ontzettend lachen. Het is erg lang en moet nog helemaal op maat en stijl geknipt worden. Ik heb mijn hele leven lang haar gewild en toen kwam ik erachter dat het me niet eens staat. Dat is toch hilarisch. Het was een bijzondere ervaring. Voor het eerst in mijn leven voelde ik haar op mijn wang en het haar kriebelde in mijn nek. Zo heerlijk.”
Zelfverzekerd de deur uit
“Toen ik het haarwerk net had, ben ik meteen naar de overbuurvrouw gerend. Ik moest het gewoon aan iemand vertellen. Ik maak er dan ook geen geheim van, hoewel ik het niet van de daken schreeuw. Ik had van tevoren niet verwacht dat het zoveel zou doen voor mijn zelfvertrouwen. Ik heb een andere houding, zie er blijer uit en voel me zelfverzekerd.”
Nooit meer een parkeerplaats zoeken
“Het mooiste vind ik om in de spiegel te kijken en het haar op en neer te schudden zonder dat er kale plekken in vallen. Met ons eigen haar zorgde een beetje wind al dat je recht op de hoofdhuid keek. Nu zie je niets meer. Ik kan zelfs zonder problemen door de regen lopen. Mijn man hoeft geen parkeerplaats meer voor de deur te zoeken, die honderd meter loop ik wel.”
Contact met lotgenoten
Michèle is ambassadrice van Haarwerkspecialist In Balans en vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de ziekte. Als u behoefte heeft om te praten met een lotgenoot dan staat zij voor u klaar.