(035) 691 51 61. Whatsapp klanten: 06 33777156 info@ikwilweerhaar.nl

Nettie vond het maar niks om kaal te worden

Vroeger keek Nettie (76) soms met jaloezie naar de volle bos haar van haar broers en zussen. Eén zus was zelfs fotomodel vanwege haar prachtige lokken. Nettie zelf moest het doen met heel dun haar. Rond haar veertigste werd ze zelfs steeds kaler. “Het werd steeds dunner met flinke inhammen. Dat was best wel een schok. Ik ben toen gelijk naar een pruikenwinkel gegaan.”

Voor

Na

“De eerste jaren droeg ik een hele pruik die met kammetjes werd vastgezet. Dat vond ik niks. Mijn hoofdhuid raakte er geïrriteerd van. Bij dit systeem voel ik niet eens dat ik een haarwerk op heb. Het werkt voor mij perfect.”

Mannelijke kaalheid

Alopecia Areata, oftewel mannelijke kaalheid noemen ze mijn aandoening. Dat betekent dat ik grote kale plekken op mijn hoofd heb. Boven op mijn hoofd zit helemaal geen haar meer. Aan de achterkant heb ik wel nog een krans van mijn eigen haar. Als je kaal wordt, probeer je in het begin van alles. Ik kamde mijn haar bijvoorbeeld naar voren, zodat het minder op zou vallen. Toen dat geen zin meer had, stapte ik over op een haarwerk.”

Geen pruiken meer

“Ik begon met een pruik. Dat was een mooie noodoplossing, maar in de praktijk werkte het niet voor mij. Ik vond het erg warm en het begon snel te broeien. Daarnaast zorgde het ervoor dat mijn eigen haar in een rap tempo dunner werd. Ik heb nu een ander soort haarwerk zonder ongemakken. De wind waait er voortaan lekker doorheen.”

“Negen op de tien mensen willen niet praten over kaal worden. Laat staan dat ze het willen laten zien. Ik heb er geen problemen mee. Als ik er anderen mee kan helpen, mogen zij mij helemaal kaal zien.”

Een haarstuk vastplakken

“Mijn haarstuk is een soort toupet die ze met speciale lijm vastplakken op mijn hoofd. Mijn eigen haar komt er gewoon onderuit. Iedere zes weken ga ik naar Haarwerkspecialist In Balans. Zij halen het er dan af, wassen ze mijn hoofdhuid en plakken het weer vast. Dat is volledig pijnloos en vooral erg handig. Ik kan ermee zwemmen en je kunt het ook gewoon wassen onder de douche. Het is net alsof het mijn eigen haar is.”

Vrolijker met een haarwerk

“Dit geplakte haarwerk brengt mij rust. Ik hoef nergens meer rekening mee te houden en kijk niet meer elk moment in de spiegel. Een pruik kan namelijk nog verzakken en bijvoorbeeld omhoog staan door de kraag van een jas. Dat leverde nog een pijnlijk moment op toen ik een aantal jaar geleden tijdens een operatie per se mijn pruik op wilde houden. Toen ik wakker werd uit de narcose zat hij helemaal scheef.”

Confronterend, maar goed

“Ik kan me voorstellen dat deze methode niet voor iedereen werkt. Om het haarwerk goed te kunnen plakken, moeten ze dat laatste beetje haar bovenop mijn hoofd namelijk ook afscheren. Ik heb daar geen moeite mee, maar ik kan begrijpen dat dat niet voor iedereen geldt. Ik krijg er een volle haardos voor terug, dat maakt alles goed.”

Contact met lotgenoten

Nettie is ambassadrice van Haarwerkspecialist In Balans en vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de ziekte. Als u behoefte heeft om te praten met een lotgenoot dan staat zij voor u klaar.