(035) 691 51 61. Whatsapp klanten: 06 33777156 info@ikwilweerhaar.nl

Voor Rosanne hoort een haarwerk bij haar leven

Rosanne (19) heeft nooit haar gehad en maakt er geen geheim van dat ze een haarwerk draagt. Door de ziekte Alopecia Areata maakt haar lichaam antistoffen aan tegen haarzakjes. Ze heeft geen hoofdhaar, wimpers en wenkbrauwen. “En geen been- of okselhaar. Dat is wel een voordeel”, zegt ze vrolijk.

Voor

Na

“Ik heb geen idee wat mijn haarkleur is. Ik denk dat ik een blondine ben, omdat de rest van mijn familie ook blond is en die kleur me het beste staat.”

Hoi, ik ben kaal

“Ik heb me nooit geschaamd. Iedereen die het niet accepteert, bekijkt het maar. Ik kan er ook niets aan doen. Op de basisschool schreef ik samen met mijn moeder een brief om door de hele school te hangen. Wist iedereen het meteen. Toen ik naar de middelbare school ging, ben ik een haarwerk gaan dragen. Je kunt zo’n verhaal moeilijk aan tweeduizend man vertellen en ik wilde niet dat iedereen zou denken dat ik kanker had.”

Getatoeëerde wenkbrauwen

“Mijn wenkbrauwen liet ik op mijn vijftiende tatoeëren. Eerst tekende ik ze, maar daar was ik niet zo goed. Zat de ene wenkbrauw weer hoger dan de andere. Mijn wimpers plak ik elke morgen op. Het ziet er best natuurlijk uit, de meeste mensen zien niets aan mij. In tegenstelling tot toen ik nog geen wenkbrauwen had. Ik vind zelf dat ik dan niet echt een gezichtsuitdrukking heb.”

“Het is wel eens gebeurd dat een jongen niet meer met me wilde afspreken, omdat ik kaal ben. Zo’n jongen is mij niet waard, denk ik dan maar.”

Gewend aan gestaar

“Als ik naar het zwembad ga, doe ik mijn haarwerk niet op. Het zou wel kunnen, maar het wordt er minder mooi van en het is bovendien erg warm. Dan maakt het me echt niet uit dat mensen me zien. Ik ben gewend aan gestaar. Hoewel ik liever heb dat al die staarders er gewoon naar vragen, ook al snap ik het als niet iedereen dat durft.”

 

Daten is soms wat lastiger

“Iedereen mag weten dat ik een haarwerk draag, maar als ik een jongen leuk vind, is het soms wat lastiger om te vertellen. Niet dat hij het niet mag weten, maar zeker een eerste date moet gewoon leuk zijn zonder dat soort serieuze gesprekken. Toch komt altijd dat moment dat ik moet vragen: ik ben kaal, wil jij nu nog met mij verder? Ik probeer daarom niet meteen verliefd te worden.”

“Als ik iets over mijn aandoening zie in de media wordt het altijd negatief gebracht. Daar kan ik chagrijnig van worden. Het is maar haar, denk ik dan. Er zijn echt goede oplossingen voor.”

Een lief vriendje

“Ik heb een heel lief vriendje dat er helemaal geen problemen mee heeft dat ik kaal ben. Toen ik hem vertelde dat ik een haarwerk draag, was hij vooral nieuwgierig. Hij vroeg of ik mijn haarwerk af wilde zetten. Dat had ik echt nog nooit meegemaakt. Toen hij me kaal zag, zei hij heel droog dat ik er zeker niet minder op werd.”

Er zijn ergere dingen

“Positief blijven, dat is belangrijk. Er zijn wel ergere dingen dan een haarwerk. Je kunt een rolstoel zitten of doodgaan. Oké, soms is het vervelend, maar er zijn goede oplossingen. Hoewel ik moet toegeven dat een mooi haarwerk niet voor iedereen te betalen is. Misschien sta ik er ook zo nuchter in, omdat ik niet beter weet, maar ik vind dat je gewoon moet genieten van het leven.”

Niet op zoek naar een medicijn

“Ik hoop niet op wonderen. Ik denk niet dat ik ooit nog eigen haar krijg en als er een medicijn zou komen, weet ik eigenlijk niet eens of ik het zou proberen. Ik ben zo gewend aan hoe ik ben en hoe ik het doe. Ik zou er echt even over na moeten denken. Stel je voor dat er haar zou groeien dat daarna weer uit zou vallen, dat zou mij pas stress opleveren. Dan kun je beter kaal zijn.”

Contact met lotgenoten

Rosanne is ambassadrice van Haarwerkspecialist In Balans en vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de ziekte. Als u behoefte heeft om te praten met een lotgenoot dan staat zij voor u klaar.