(035) 691 51 61. Whatsapp klanten: 06 33777156 info@ikwilweerhaar.nl

Haaruitval door medicijnen

Wij krijgen vaak de vraag of medicatie van invloed kan zijn op het haarverlies. Het antwoord is ja. Althans, niet alle medicijnen natuurlijk. Hebben medicijnen deze bijwerking dan  staat dit vermeld in de bijsluiter. Toch blijkt dat niet iedereen deze bijwerking krijgt en dat zelfs de helft van de Nederlanders (foei, foei, foei) de bijsluiter niet eens leest. Tip van ons, doe dit altijd! Er is een app, MedApp. Hier kun je heel makkelijk de bijsluiter vinden van elk medicijn.

Meest voorkomende vragen over haaruitval veroorzaakt door medicijnen

Hieronder vind je een overzicht van de meest ingestuurde vragen omtrent haaruitval en medicijngebruik.

Welke medicijnen veroorzaken haaruitval?

Het is niet een bepaald medicijn die de boosdoener is. In de bijsluiter lees je vaak of haaruitval een mogelijke bijwerking zou kunnen zijn. Dit betekent overigens niet automatisch dat jij ook daadwerkelijk te maken krijgt met haaruitval. Medicijnen die erom bekend staan dat ze haaruitval veroorzaken zijn onder meer antidepressiva, bloedverdunners, bloeddrukverlagers, verschillende anticonceptie en chemotherapie. Van deze medicijnen is bekend dat ze bij veel gebruikers haaruitval geven als bijwerking.

Hoe wordt haaruitval door medicijnen veroorzaakt?

Geneesmiddelen met haaruitval als bijwerking kunnen de haargroeicyclus verstoren. Vaak wordt deze versnelt en brengen de medicijnen je haargroeicyclus in de telogene fase, makkelijk gezegd; de rustfase. Hierdoor wordt de anagene fase, makkelijk gezegd: de groeifase, die gemiddeld tussen de twee en zeven  jaar duurt, veel korter. De haaruitval begint niet altijd direct nadat je een medicijn gebruikt. Dit kan een aantal maanden duren.

Is haaruitval veroorzaakt door medicijnen tijdelijk?

In de meeste gevallen is de haaruitval door medicijnen tijdelijk. Op het moment dat je stopt met het gebruik van het geneesmiddel, kan het natuurlijke proces zichzelf herstellen. Dit kan echter wel meerdere maanden duren. Dus verwacht niet een zichtbaar vollere haardos, heb geduld. Je haar heeft tijd nodig om te herstellen. Soms moeten mensen het medicijn blijven gebruiken, waardoor  haaruitval zich wel voor blijft doen. Er zijn in die gevallen altijd andere opties mogelijk, denk bijvoorbeeld aan een haarstukje of haarwerk.

“Stop nooit zomaar met de medicijnen, raadpleeg altijd eerst je arts om te kijken naar eventuele andere mogelijkheden.”

Ik denk dat mijn haaruitval door medicijnen wordt veroorzaakt, kan ik stoppen met het gebruik?

Stop nooit zelfstandig met het gebruik van een geneesmiddel. Raadpleeg hier altijd eerst je arts voor, zodat vastgesteld kan worden of de medicatie inderdaad de boosdoener is van het haarverlies. Wellicht zijn er andere opties en kan er een ander geneesmiddel worden voorgeschreven.

Hoelang kan het duren voordat mijn haargroei weer terugkomt?

Dit verschilt per persoon. Daarnaast speelt ook het soort medicijn een rol en ook de duur van de kuur. Jouw lichaamseigen haargroeicyclus is verstoord en dit herstel is niet direct zichtbaar als je stopt met het medicijn. Hierbij is geduld een schone zaak. Het kan zelf enkele maanden tot ruim een jaar duren voordat jouw haargroei weer optimaal is. In hele uitzonderlijke gevallen herstelt de cyclus zich helaas niet meer. In alle gevallen kun je ons altijd om advies vragen. Er zijn namelijk vele mogelijkheden, voor ieder probleem hebben wij een oplossing en helpen we je graag.

Kan de haaruitval worden voorkomen?

Niet alle bijwerkingen die op de bijsluiter staan van een bepaald medicijn komen daadwerkelijk bij jou voor. Dit ligt aan vele factoren. Je kan het eventueel voorkomen door een medicijn te nemen waarvan haaruitval geen eventuele bijwerking is. Ook kun je eens kijken naar de Haargroei Laser Therapie, deze therapie is ook preventief, voor het verminderen van het haarverlies.

Haaruitval bij chemotherapie en geneesmiddelen, wat is het verschil?

De haaruitval bij chemo is een andere manier van haaruitval dan bij medicijnen.

Chemotherapie vernietigt namelijk, naast de kankercellen, ook snelgroeiende gewone cellen, hieronder vallen helaas ook de haarzakjes. Haaruitval bij chemotherapie gaat in een snel tempo, vaak zelfs binnen enkele dagen. Het gevolg is een volledig kaal hoofd. Het verloopt dus volgens een ander patroon dan wanneer je haaruitval hebt van een bijwerking van medicatie.

Zijn er haarproducten die ik kan gebruik bij haaruitval door medicijngebruik?

Vermijd in ieder geval de producten die je haar nog meer beschadigen, denk aan stylingproducten en accessoires om het mee te stijlen. Wij hebben een groot assortiment aan verzorgingsproducten die bijdrage aan een verbeterde haarkwaliteit. Kom vooral langs voor een persoonlijk advies.

Kunnen vitaminesupplementen ook haaruitval veroorzaken?

Een tekort aan vitamines en mineralen zeker. Een tekort hieraan is niet goed voor de diverse lichaamsfuncties maar een teveel ook niet. Zo kan bijvoorbeeld een teveel aan vitamine A haaruitval tot gevolg hebben. Gebruik je bijvoorbeeld een geneesmiddel als Roaccutane tegen acne, dan kan dit haarverlies veroorzaken, dit komt door de hoeveelheid vitamine A. Vitamines zijn dus zeker belangrijk en veroorzaken op zichzelf geen haaruitval maar een teveel kan dit wel tot gevolg hebben en vitamines zitten ook vaak in medicijnen verwerkt.

“Het is belangrijk om de bijsluiter altijd te lezen, zo weet je wat je te wachten staat of wat je eventueel kan verwachten van het medicijn.”

Haargroei Laser Therapie tegen haaruitval?  

Haargroei Laser Therapie (HLT) is de nieuwste manier om verschillende vormen van haarverlies te verminderen of te stoppen. De methode is geen medische ingreep en is geheel pijnloos. De laser en het infraroodlicht stimuleren als het ware de bloedcirculatie, reguleren de talgproductie en activeren slapende haarzakjes. In combinatie met de persoonlijk door ons voor jou geselecteerde producten zal de behandeling snel het gewenste effect opleveren. De behandelingen hebben geen bijwerkingen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Help, ik heb haaruitval door mijn medicijnen 

Staat jouw vraag er niet bij, maar heb je nog wel een vraag omtrent dit onderwerp? Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op of maak vrijblijvend een afspraak voor een passend en persoonlijk advies.