(035) 691 51 61. Whatsapp klanten: 06 33777156 info@ikwilweerhaar.nl

Haaruitval, een veel voorkomend probleem. Veel personen hebben hier last van en doen hun uiterste best er vanaf te komen of het te verbergen. Er wordt veel geld gespendeerd aan wondermiddeltjes of andere oplossingen, maar voor je ergens aan begint moet je de echte waarheid weten. Daarom behandelen wij vandaag de feiten en fabels over haaruitval.

Wanneer spreken we van haaruitval?

Iedereen verliest zo’n 50 tot 100 haren per dag. Dit hoort bij de cyclus die elk haartje op je hoofd doormaakt. Vandaar dat je doucheputje altijd zo vol zit.  De cyclus bestaat namelijk uit de groeifase, overgangsfase, rustfase en daarna de uitvalfase.

Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken als er plukken haar achterblijven in de douche, borstel of op je kussen. Als je merkt dat je haar met bosjes uitvalt en dunner wordt, trek dan aan de bel en probeer er achter te komen waar dit aan zou kunnen liggen.

De feiten en de fabels van haaruitval

1. Feit – Haaruitval neemt toe in het herfst seizoen
In de zomer schijnt de zon ( dat hopen we! ), dit betekent veel zonlicht, wat een positieve invloed heeft op je hormonen die je haargroei regelen, ook wel vitamine D genoemd. Ook houdt je lichaam haar vast omdat het je hoofd beschermt tegen de hete zon en schadelijke stralen. Doordat je haar in de zomer meer groeit, verlies je in de herfst dus ook meer haren. De levenscyclus van een haar ligt tussen de twee en zes jaar. Ons haar rust het meeste in juli en valt 100 dagen later, in oktober weer uit. Vandaar dat je dus meer haar verliest in het najaar. Die toegenomen haaruitval herstelt zich na een paar weken weer, dus je hoeft je er geen zorgen om te maken.

2. Fabel – Als jij je haar afscheert groeit het sneller

Als je gaat scheren worden er geen nieuwe haarfollikels aangemaakt. Dus ook geen nieuwe haren. Misschien lijkt dit zo omdat je, als je een haar afscheert, je deze afscheert op het dikste punt van de haar. Hierdoor lijkt deze voller en donkerder. Dit is slechts optisch, er worden geen nieuwe haren gevormd. Helaas, de dikke zwarte haren op je enkels zijn dus gewoon echt van jezelf.

3. Feit – Stress kan haaruitval veroorzaken

Ernstige stress, ook wel Telogeen Effluvium genoemd, kan leiden tot een toegenomen haaruitval. Ernstige stress kan o.a. leiden tot een verhoogde bloeddruk, hyperventilatie, oververmoeidheid en dus ook tot een toegenomen haaruitval.

4. Fabel – Vaak je haar wassen zorgt voor haaruitval

Elke dag je haar wassen heeft geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is. Kam of borstel steeds van de puntjes naar boven en maak de knopen zachtjes los.

5. Feit – Te strakke kapsels zorgen voor haaruitval

Kapsels die druk uitoefenen op de haarwortels zoals een strakke paardenstaart, knot of extensions kunnen zorgen dat er haren loskomen en uitvallen.

6. Fabel – Het dragen van hoofddeksels (petten, mutsen, helmen) zorgen voor haaruitval

Als je hoofddeksels niet te strak draagt is er geen probleem en zorgt dit niet voor haaruitval. Door het veelvuldig dragen ervan kan je haar wel dunner worden.

7. Feit – Aloë Vera bevorderd de haargroei

In de vetplant zitten zogenaamde proteolytische enzymen. Dit zijn enzymen die in staat zijn om de hoofdhuid te ontdoen van dode huidcellen. Deze dode huidcellen zorgen ervoor dat de haarzakjes verstopt raken, waardoor essentiële voedingsstoffen niet kunnen doordringen in het haar. Het gevolg is simpel: langzaam groeiend haar. Aloë vera pakt dit probleem aan. De vetplant heeft keratolytische eigenschappen die talg en dode huidcellen afbreken. Hierdoor krijgt je haar weer kans om te groeien.

8. Fabel – Teveel je haar kammen veroorzaakt kaalheid

Als je met een kam of borstel door je haar gaat, kan het zijn dat je borstel of kam wat voller raakt dan normaal. De haren die in je kam belanden, waren reeds afgebroken, ze waren gewoonweg nog niet op de grond gevallen. Door je haar te kammen verwijder je dus alleen de haren die al los lagen. Wel is het belangrijk dat je  je haar voorzichtig borstelt. Doe je dit niet, dan trek je wellicht haren eruit die er gewoon nog hadden kunnen zitten. Deze groeien natuurlijk wel weer gewoon terug.

9. Feit – Haar is dood materiaal

Eigenlijk alles wat uit ons mensen groeit, denk aan nagels die uitgroeien, haartjes op je armen, wimpers, wenkbrauwharen, neusharen, zo kunnen we nog wel even door gaan. Het is allemaal dood. Er zit geen gevoel in, het enige levende deel bevindt zich in je hoofdhuid.

Laat u informeren over de feiten en fabels van haarverlies.