(035) 691 51 61. Whatsapp klanten: 06 33777156 info@ikwilweerhaar.nl

Yvonne draagt een haarstuk

“De een heeft een kunstarm, ik heb kunsthaar”, zegt Yvonne (62) nuchter. Door de ziekte lichen planopilaris zijn de haarzakjes op haar hoofd aangetast. Pijnlijke ontstekingen veroorzaken kale plekken. Door littekenweefsel komt het haar daar nooit meer terug. “Waarschijnlijk is het een auto-immuunziekte, maar niemand weet precies waar het vandaan komt. Het kan vanzelf ophouden, maar ook verder gaan. Nu is het gelukkig redelijk stabiel.”

Voor

Na

“Lang kon ik de kale plekken nog verhullen, maar toen mijn dochter eerlijk zei dat je ze nu toch wel heel goed zag, heb ik actie ondernomen. Het was een emotionele periode waarin ik bijna overspannen raakte, maar nu ben ik er erg blij mee.”

Kale plekken op het hoofd

“Het ontstond met een kleine irritatie op de huid van mijn gezicht. Het leek net een puistje, maar dan pijnlijker. Ik had het zelf niet zo in de gaten, maar toen ik bij de kapper was, zag zij dat ik drie kale plekken op mijn kruin had. Ik ben toen meteen naar de dermatoloog gegaan en heb een lange periode allerlei zalfjes gesmeerd. Ze brachten mijn haar niet terug.”

Toe aan een haarstuk

“Ik probeerde van alles om het haar te ontzien. Ik stopte bijvoorbeeld met het verven en liet het grijs worden. Niets hielp. Ik overwoog een haartransplantatie, maar de dermatoloog zei dat dat zou zijn alsof je een plantje in beton zet. Na lang nadenken, besloot ik een haarstuk te nemen. Ik was bang dat iedereen het zou zien, want behalve het haarstuk werd mijn haar ook weer gekleurd. Die angst was nergens voor nodig.”

“Er is veel gêne rondom haarproblemen. Ik ben heel open over mijn aandoening en iedereen mag weten dat ik een haarstuk draag. Als ik zomers in de tuin zit, heb ik het vaak niet op. Dan zien de buren het maar, dat kan me niet schelen.”

Kale vrouwen bestaan niet

“Vrouwen mogen niet kaal worden. Een dame met een kaal hoofd wordt niet geaccepteerd in onze maatschappij. Dat is toch geen gezicht. Terwijl wel erg veel vrouwen last hebben van kaalheid of dunner wordend haar. Ik zie ze overal. Het is mijn missie om hen te vertellen dat je er echt wat aan kunt doen en dat schaamte nergens voor nodig is.”

 

Leven met een haarwerk

“Accepteren dat je kaal wordt, gaat niet over één nacht ijs. Ik had er in het begin erg veel moeite mee. Waarom moest juist mij dit overkomen? Maar je zult het wel moeten accepteren, want anders word je een hoopje ellende. Nu ben ik vooral blij dat ik een mooi haarwerk heb dat ik met klemmetjes vast kan zetten. Het heeft precies dezelfde kleur als mijn eigen haar en blijft perfect zitten, zelfs met harde wind.”

“Ook mijn collega’s weten van mijn aandoening. Ik zei altijd: laat me niet voor gek lopen. Je hoeft niets te zeggen, maar als je kale plekken ziet, doe mijn haar dan gewoon even goed. En dat deden ze.”

In drie minuten klaar

“In het begin is het natuurlijk even wennen, maar inmiddels heb ik mijn haarstuk in drie minuten tijd op mijn hoofd. Ik draag het elke dag en als ik ‘s avonds thuis kom doe ik het na het eten af. Dan kan ik even lekker op mijn hoofd kriebelen en ik denk dat het beter is voor mijn  eigen haar om even te ‘luchten’. Als de deurbel gaat, doe ik trouwens rustig open hoor. Daar heb ik geen problemen mee.”

Wees niet bang

“Mijn haarstuk heeft mijn leven positief veranderd. Ik zou het iedereen willen aanraden. Schaam je niet en ga iets aan je problemen doen. Je hoeft niet zo door te lopen. En praat vooral met iemand, dat lucht enorm op. Ik was in het begin ook erg emotioneel en bang dat het me niet zou staan. Toen ik het haarwerk eenmaal op had, kreeg ik echt een boost. Het zit werkelijk perfect.”

Weer zelfverzekerd de deur uit

“Ik zie er beter uit en ik voel me ook beter. Andere mensen zeggen dat ik straal. Voor het eerst sinds lange tijd voel ik me weer op en top vrouw. Dat is voor mij misschien nog wel het meest belangrijk. In het begin dacht ik dat iedereen naar me keek, nu voel ik mijn haarwerk niet eens meer zitten. Het geeft enorm veel rust.”

Yvonne is ambassadrice van Haarwerkspecialist In Balans en vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de ziekte. Als u behoefte heeft om te praten met een lotgenoot dan staat zij voor u klaar.