(035) 691 51 61. Whatsapp klanten: 06 33777156 info@ikwilweerhaar.nl

José had last van extreme haaruitval

José (54) maakt er geen geheim van dat ze een haarwerk draagt. “Ik heb altijd al dun haar gehad. Ik ben de helft van een tweeling en wij zeiden altijd dat we een plukje moesten delen”, lacht ze. Toen José door medicatie last kreeg van extreme haaruitval, besloot ze een haarwerk te nemen. “Ik gooi mijn haar nu heerlijk achterover, dat heb ik nooit eerder gekund.”

Voor

Na

“Iemand die me lang niet had gezien, vroeg me bezorgd of ik ernstig ziek was. De zon viel op dat moment ongunstig op mijn hoofd en omdat mijn haar zo dun was dacht zij dat ik een chemokuur had gehad.”

Elk plukje koesteren

“De medicatie die ik kreeg voor de ziekte van Crohn, betekende de doodsteek voor mijn haar. Ik had nooit een volle bos, maar nu viel het echt met plukken uit. Als je al niet zoveel hebt, is elke haar die uitvalt ernstig. Ook de overgang hielp niet mee. Als ik dan een opvlieger kreeg, plakte het zo aan mijn hoofd. Dat was echt niet leuk meer. Ik leek op foto’s soms wel kaal.”

Blijvende schade

“Ik liet al eens analyseren wat de oorzaak van mijn dunne haar was. Conclusie: mijn tweelingzus en ik zijn erfelijk belast. Niets aan te doen. Nu ben ik handig met een föhn en kon ik mijn dunne haar nog wel camoufleren, maar hoe ouder ik werd hoe minder haar ik overhield. De extreme haaruitval door mijn medicijnen richtte daarbij blijvende schade aan. Dat haar groeide niet eens meer terug.”

“Als het regende of waaide ging ik de deur niet uit. Op feestjes zette mijn man mij altijd voor de deur af. Soms zeiden mensen: dan zet je toch een muts of een hoed op? Maar als ik dat deed, zag mijn haar er daarna al helemaal niet meer uit. Dat herstelde je niet een-twee-drie voor de spiegel.”

Als extreme haaruitval je leven beheerst

“Ik voelde me steeds onzekerder over mijn kapsel. Ik wil er graag goed uitzien en haar is daarbij belangrijk. Het belemmerde me echt in dingen. Ik pakte niet even snel de fiets, want dan zorgde de wind dat je recht op mijn hoofdhuid keek. Stond ik op een feestje te dansen dan zakte het in. Zwemmen deed ik al helemaal niet meer. Er bleven dan niet meer dan wat stroken en slierten over.”

De overstap naar een haarwerk

“Samen met mijn zus maakte ik een afspraak bij Haarwerkspecialist In Balans. Omdat we zelf nog wel wat haar hebben, hoeven we geen volledige pruik. Het is een soort opzetstuk dat je met klemmetjes vastzet aan een klein plukje haar. Voor de stevigheid plak ik het voorin ook nog vast met wat speciale dubbelzijdige tape, je wilt natuurlijk niet dat het gaat schuiven.”

“Als ik kijk naar hoeveel beter ik in mijn vel zit, zette ik de stap naar een haarwerk te laat. Ik had het al moeten doen voordat ik last kreeg van extreme haaruitval. Ik krijg van iedereen te horen dat ik straal.”

Voor het eerst met de handen door het haar

“Het was echt even wennen om ineens haar te hebben. Ik was het helemaal niet gewend om het over mijn gezicht te voelen. Mijn eigen haar stond altijd stijf van de haarlak, perfect in model geföhnd. Nu hangt het vaak los en ik kan er zelfs met mijn hand doorheen gaan. Dat is heerlijk. Even opschudden en het zit weer goed.”

Eindelijk lang haar, of toch niet?

“Natuurlijk was het spannend om een haarwerk aan te meten. De eerste keer dat mijn zus en ik het haarwerk op hadden, moesten we ontzettend lachen. Het is dan nog niet in model geknipt en erg lang. Ik heb mijn hele leven lang haar willen hebben, maar het stond me voor geen meter. Nu heb ik een boblijn waar ik erg tevreden mee ben.”

Nieuw haar, nieuwe mogelijkheden

“Tegenwoordig stap ik op de fiets voor ieder wissewasje, durf ik hoeden te dragen en ben ik niet langer bang mijn hoofdhuid te verbranden in de zon. Mijn hele omgeving zegt dat ik er zelfverzekerder en blijer uit zie. De meesten zien trouwens niet eens dat ik een haarwerk heb. Dan vragen ze of ik het heb geverfd of een nieuw kapsel heb. Er is me zelfs wel eens gevraagd of ik iets in mijn gezicht had laten doen.”

José is ambassadrice van Haarwerkspecialist In Balans en vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de ziekte. Als u behoefte heeft om te praten met een lotgenoot dan staat zij voor u klaar.