(035) 691 51 61. Whatsapp klanten: 06 33777156 info@ikwilweerhaar.nl

Barbara schaamde zich voor haar dunner wordende haar

Vanaf het moment dat Barbara (36) voor het eerst een haarwerk opzette, keek ze met andere ogen naar zichzelf. “Zoals anorexiapatiënten alleen hun ‘dikke’ buik zien, keek ik in spiegels direct naar mijn dunner wordende haar. Ik dacht dat iedereen die kaalheid als eerste zag en voelde me lelijk en minder vrouw. Bijna minderwaardig. Met haarwerk zag ik voor het eerst het hele plaatje en was ik niet langer gefixeerd op die haarlijn. Dat gaf enorm veel rust.”

Voor

Na

“Ik deed van alles om niet op te vallen. Nooit stond ik in de spotlights, letterlijk en figuurlijk. Ik droeg petjes en in de regen durfde ik niet naar buiten zonder capuchon. Soms kon ik me niet eens op een gesprek concentreren, omdat ik ondertussen bezig was met mijn haar.”

Van volle bos naar kale plekken

“Als kind had ik een volle bos krullen. Om jaloers op te zijn. Maar het werd al snel minder. Vanaf mijn twintigste werd mijn haar steeds dunner. Ik had geen last van overmatige haaruitval, maar als mijn haar uitviel dan kwam het niet of in mindere mate terug. Ik kreeg steeds bredere scheidingen, die ik probeerde te verdoezelen met gekleurde spray voor mensen met grijs haar. Het maakte me enorm onzeker.”

Sociale contacten leden eronder

“Het beheerste mijn hele leven. Daar kwam ik eigenlijk pas vorig jaar achter, tijdens het paardrijden. Omdat ik op de manege altijd een petje of cap droeg, hoefde ik me niet druk te maken om mijn haar. Ik merkte dat ik vrijer was en het contact met anderen fijner voelde. Toen ik merkte dat het ook mijn sociale contacten beïnvloedde, ben ik hulp gaan zoeken.”

“De eerste keer kreeg ik een proefhaarwerk op van synthetisch haar. Het had een erg donkere kleur en ik zag er een beetje uit als Rachel Hazes. Toch voelde ik toen meteen al: dit ben ik. Ik leek meer op mezelf dan met mijn eigen haar.”

Een ‘oplossing’ voor dunner wordend haar

“Haaroplossing, dat woord las ik overal toen ik onderzoek deed. Onzin, dacht ik bij mezelf. Het is geen oplossing, slechts een beter alternatief. Nu denk ik er anders over. Een haarwerk is inderdaad geen middel om jouw haar terug te laten groeien, maar wel oplossing om jezelf weer mooi te voelen. Ik ben zekerder en mijn zelfvertrouwen heeft echt een boost gekregen. En bijna niemand ziet het: mijn vriendinnen dachten dat ik een keratinebehandeling had gehad.”

Niets gênants

“Ik vroeg me in het begin steeds af of mensen zien dat ik een haarwerk heb en ik was constant bezig het met recht te trekken. In de praktijk ziet vrijwel niemand het. Het gaat er daarbij vooral om gaat dat ik me beter voel. Waarom zou ik me hiervoor moeten schamen? Als je een tand mist, ga je toch ook naar de tandarts zonder dat gênant te vinden?”

Een oplossing voor mijn probleem

Het haarwerk geeft Barbara haar zelfvertrouwen terug en zorgt dat ze met andere ogen naar zichzelf kijkt. “Als ik het haarwerk nu af doe, zie ik nog steeds mijn dunne haar en brede scheiding, maar ik zie ook dat het onrealistisch was om me zo te fixeren op mijn hoofdhuid. Ook dat geeft rust. Er is eindelijk een oplossing voor mijn probleem!”

Contact met lotgenoten

Barbara is ambassadrice van Haarwerkspecialist In Balans en vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de ziekte. Als u behoefte heeft om te praten met een lotgenoot dan staat zij voor u klaar.