(035) 691 51 61. Whatsapp klanten: 06 33777156 info@ikwilweerhaar.nl

Een leven lang Alopecia

Mijn naam is Renske, ik ben 25 jaar oud en ik heb al zo lang ik mij kan herinneren Alopecia. Ik ben geboren met een mooie bos haar, niemand die ooit had verwacht dat dit later allemaal uit zou vallen. Vanaf mijn tweede levensjaar begon het. Terwijl mijn moeder mijn haar borstelde, vielen er steeds vaker grote plukken uit. Je kan je voorstellen dat mijn ouders hier erg van schrokken en niet wisten wat dit betekende. Omdat ik steeds meer kale plekken kreeg zijn zij met mij naar de huisarts gegaan. Daar kregen zij te horen dat hun dochter Alopecia Areata heeft, een auto immuunziekte die zorgt voor haaruitval. Mijn ouders hadden hier nog nooit van gehoord. Tegen de tijd dat ik 3 jaar oud was, was ik helemaal kaal. Ook mijn wimpers en wenkbrauwen had ik inmiddels verloren. Vanaf mijn vierde kreeg ik mijn wimpers en wenkbrauwen weer terug. Vlak voordat ik naar de basisschool ging kreeg ik mijn eerste haarwerk. Dit haarwerk kwam nog niet bij Inbalans vandaan. Vanaf mijn zesde groeide mijn haar terug, het was dun en er zaten veel kale plekken tussen. Mijn haarwerk droeg ik vanaf dat moment niet meer. Drie jaar later viel mijn haar weer uit, definitief lijkt het, want het is daarna nooit meer teruggekomen. Mijn laatste basisschooljaren droeg ik petjes, dat vond ik fijn. Toen ik twaalf werd ben ik met mijn ouders naar In Balans gegaan. Ik werd een puber, ik wilde net als mijn vriendinnen ook bezig zijn met haar en make–up.

De eerst keer bij haarwerkspecialist In Balans

Onzeker was ik niet, iedereen in mijn omgeving wist van mijn haarziekte af en niemand deed raar. De middelbare school vond ik spannender. Zo stoer als ik deed overkomen, besloot ik om het gelijk aan mijn nieuwe klas te vertellen. Dat ik dit durfde kwam mede door de mooie haarwerken van In Balans. Deze laten mij extra zeker voelen. Monique kent mij goed en weet precies wat ik wil, dit vind ik belangrijk en fijn. Daarnaast staan alle werknemers van de salon altijd voor je klaar. Wanneer ik bel word ik altijd vriendelijk geholpen en iedereen is bereid om mee te denken. Ik heb tot mijn achttiende haarwerken van Stichting Haarwensen gedragen. Deze haarwerken zijn gemaakt van gedoneerd haar van kinderen, speciaal voor kinderen met kanker of Alopecia. De mensen die ik de afgelopen jaren heb leren kennen, zien eigenlijk nooit dat ik een haarwerk draag. Mensen zijn verbaasd over de kwaliteit en afwerking van mijn haarwerken. De credits hiervoor gaan écht naar In Balans.

“Onzeker was ik niet, iedereen in mijn omgeving wist van mijn haarziekte af en niemand deed raar.”

Eerlijkheid is het belangrijkste

 

Toen ik er op mijn twaalfde voor koos om wederom een haarwerk te dragen, begon dit avontuur met het vinden van een haarwerksalon die bij mij past. Toen ik bij In Balans binnenstapte wist ik gelijk dat dit mijn plek was. Monique zorgde ervoor dat ik mij direct thuis voelde. De minimale spanning die ik had toen ik binnenstapte verdween gelijk. Mijn ouders en ik kregen iets te drinken en er lagen chocolaatjes, als kind van 12 ben je dan verkocht! Ik weet nog goed dat ik het heel leuk vond dat de omtrek van mijn hoofd werd opgemeten. De verbazing van Monique over mijn ‘kleine koppie’ vond ik grappig. Ik was toen 12, inmiddels 25 en de omvang is maar weinig gegroeid. Ik ben een vrij open persoon, altijd al geweest. Dus Monique en ik raakten gelijk aan de praat, sindsdien is dat ook nooit meer gestopt. Ik kom graag bij In Balans, de sfeer is er goed en het is er gezellig. Wat ik prettig vind, is de aandacht en eerlijke mening die ze altijd geven.

“De minimale spanning die ik had toen ik binnenstapte verdween gelijk.”

De eerste stap is zelfacceptatie

Ik weet dat er veel mensen zijn die het veel moeilijker hebben met deze haarziekte dan ik. Een eerste stap om hierin te groeien is naar mijn mening zelfacceptatie. Je kan niet groeien wanneer je jezelf niet mooi vindt. Mijn ouders hebben hier een grote rol in gespeeld. Zij hebben mijn haarziekte vanaf het eerste moment volledig geaccepteerd en hebben mij hier nooit anders om behandeld. Bij mij is dit proces heel geleidelijk gegaan, aangezien ik niet beter weet. Ik heb altijd Alopecia gehad. Maar wanneer je hier onzeker over bent, raad ik je aan om in gesprek te gaan met mensen. Zoek eens op Instagram profielen op van mensen die ook Alopecia hebben. Neem contact op met een haarwerksalon en kies er een uit waar je je thuis voelt.

“Je kan niet groeien wanneer je jezelf niet mooi vindt.”

Alopecia is een deel van mij 

Het dragen van een haarwerk heb ik nooit als een drempel gezien. Ik draag mijn haarwerk niet omdat ik mijn Alopecia wil verbergen of omdat ik mij hiervoor schaam. Ik draag mijn haarwerk om mij vrouwelijk te voelen. Het voelt soms meer als een kledingstuk. Zodra ik thuis kom en mijn joggingbroek aantrek, gaat mijn haar af. Ik slaap nooit met mijn haarwerk en op een luie zondag gaat die regelmatig niet op. Mijn vriend is hier helemaal aan gewend en vindt mij net zo mooi zonder als met haar. Het hoort bij mij. Er is een periode geweest, waarin ik niet gelijk tegen mensen die ik ontmoette vertelde over mijn haarziekte en haarwerk. Ik vond dit minder belangrijk. Sinds een aantal jaar sta ik voor de klas, tijdens mijn werk heb ik ontdekt dat ik met name voor de kinderen uit mijn klas een voorbeeld wil zijn. Ik wil de kinderen meegeven dat iedereen iets heeft waardoor hij of zij ‘anders’ is, maar dat zij zich hier niet door moeten laten tegenhouden. De kinderen zien het nu gelijk wanneer ik een nieuw haarwerk heb en stellen regelmatig vragen wanneer zij die hebben. Ik wil open en eerlijk behandeld worden, dus vind ik ook dat ik open en eerlijk naar de buitenwereld moet zijn. Mijn Alopecia hoort hierbij, het is een deel van mij.

Liefs,

Renske Pronk