(035) 691 51 61. Whatsapp klanten: 06 33777156 info@ikwilweerhaar.nl

Het is nou eenmaal zo; wanneer je bang bent, ben je vatbaar voor het geloven van allerlei theorieën en oorzaken voor het verlies van je haar. Het is echter zo dat veel van wat men denkt te weten over Alopecia Androgenetica (het Latijnse woord voor mannelijke haaruitval) complete mythen zijn. We hebben een lijst van meest populaire weetjes over haaruitval die simpelweg niet waar zijn.

Haarverlies door het dragen van hoeden of petjes

Als een hoed of pet schuldig is aan het uitvallen van je haar, zou letterlijk de bloedsomloop in je haarzakjes moeten stoppen. Het dragen van een hoed die zo strak zit dat die dit voor elkaar krijgt, kan niemand lang volhouden

Een directe relatie met het testosterongehalte

Testosteron veroorzaakt geen haaruitval, maar als testosteron op een natuurlijke manier wordt omgezet tot DHT (dihydrotestosteron) kunnen de haarzakjes krimpen, wat weer een beperkte bloedtoevoer naar de haarvaten kan veroorzaken. Als je haarzakjes gevoelig zijn voor DHT, zal het haar op een natuurlijk wijze uitvallen, maar dit ligt dus net aan het testosterongehalte.

Gel, mousse en andere haarproducten

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat haarproducten het haaruitval proces stimuleren. Dat betekent niet da je nu die halve pot gel over je hoofdhuid kunt verspreiden voor die extra glans die je zo graag wilt. Het breekt je haar niet sneller af.

Stress

Dit is niet helemaal onwaar, maar het is misleidend. Als je lijdt aan een fysiek of mentaal trauma – een heftige scheiding, verschrikkelijk ongeluk, chronische ziekte of zelfs zware koorts – geeft je lichaam minder belang aan de groei van je haar, maar focust het zich meer op de plek waar het nodig is. Dit heet Telegeen Effluvium, oftewel: tijdelijk buitensporig haarverlies. Het heeft dan langere tijd nodig om te herstellen en weer opnieuw te groeien. Bij lange niet iedereen treedt deze vorm van verlies op, óók niet bij heftige stress.

Knipbeurten laten je haar sneller en dikker groeien

Nonsens. In een maand groeit je haar iets meer dan 1 centimeter – ongeacht hoe vaak je in de kapperstoel zit. Datzelfde geld ook voor het scheren van je gezicht: je haar groeit niet sneller, donkerder, grover, mooier of wat je ook hoopt dat er gebeurt.

Het is allemaal moeders’schuld

Je kunt je moeder van een hoop de schuld geven: die flaporen, die grote neus, maar niet, wij herhalen, niet van het verliezen van je haar. Je hebt het toch echt door een mix van beide ouders. Het is zelfs zo dat meerder onderzoeken aantonen dat als je een kale vader hebt, jouw kansen op kaalheid hoger liggen dan wanneer je een vader hebt die zijn weelderige bos heeft behouden. Andere verbanden zijn simpelweg nooit aangetoond.