(035) 691 51 61. Whatsapp klanten: 06 33777156 info@ikwilweerhaar.nl

Leven met alopecia: 6 tips van een ervaringsdeskundige

Van een dikke bos haar naar een kaal hoofd: het gebeurde Veronique (26). Dat was even slikken, maar nu een jaar later staat ze weer volop in het leven. Als ervaringsdeskundige geeft ze anderen in dit blog tips om om te gaan met alopecia.

Tip 1: Wen aan de nieuwe jij

“Dat jij minder of geen haar hebt, verandert jou niet als persoon. Je bent nog steeds even leuk, gezellig en mooi, ook al voel je je in het begin letterlijk en figuurlijk kaal. Ik keek in het begin wel dertig keer per dag in de spiegel, gewoon om te wennen aan mijn spiegelbeeld. Als jij jezelf accepteert, zullen anderen dat ook doen.”

Tip 2: Laat anderen er voor je zijn

“Als je jezelf opsluit en het er niet over hebt, maak je het in je hoofd groter dan het is. Natuurlijk is het niet leuk, maar het is ook niet het einde van de wereld. Neem de rust om te wennen en praat er met vrienden en familie over. Je zult je verbazen over de lieve reacties die mensen geven. Dat doet echt wat goeds met je zelfvertrouwen.”

“Mijn wenkbrauwen vielen ook uit. In het begin schrok ik echt als ik ‘s ochtends wakker werd en in de spiegel keek. Je hebt helemaal geen gezichtsuitdrukking zonder wenkbrauwen. Daarom liet ik ze uiteindelijk tatoeëren. Nu kijk ik weer met plezier naar mijn spiegelbeeld.”  

Tip 3: Wees open

“Maak er geen geheim van. Iedereen in mijn omgeving weet dat ik kaal ben. Zo voorkom je dat anderen er een eigen verhaal van maken. Voel je niet beledigd als mensen vragen stellen. Daar zitten vrijwel nooit slechte bedoelingen achter. Ze zijn gewoon geïnteresseerd en nieuwsgierig. Als jij dat positief benadert, krijg je dat ook terug.”

Tip 4: Relativeer met humor

“Gebruik humor. Het is misschien wel de belangrijkste tip om beter om te gaan met alopecia. Die eerste tijd was voor mij enorm emotioneel, maar ik heb ook hard moeten lachen. Dat houdt een moeilijke situatie wat luchtiger.”

Veronique houdt het graag luchtig. Haar Instagram-account staat vol met humoristische onderschriften. Van ‘kale koppen niet te stoppen’ tot ‘pap, bedankt voor je scheermes’.  

Tip 5: Maak het leuk voor jezelf

“Voor de alopecia is geen oplossing, dus je kunt het maar beter zo aangenaam mogelijk maken voor jezelf. Ik kan gerust zeggen dat ik een verslaving heb ontwikkeld voor hoeden, haarbanden, petjes en oorbellen. Voor elke gelegenheid heb ik wel iets passends in mijn kast liggen.”

Tip 6: Koop een goede pruik

“Ik begon met een synthetische pruik, maar daar heb ik nu spijt van. Hij viel niet mooi en was het gewoon net niet. Dat deed mijn zelfvertrouwen meer slecht dan goed. Nu laat ik een pruik van echt haar maken bij Haarwerkspecialist In Balans. Die is helemaal op maat en ik voel me er mezelf in.”

Heb jij alopecia? Haarwerkspecialist In Balans geeft je graag meer tips.